wetenschap

Kan een betere microcirculatie ook leiden tot betere prestaties?

Door het verbeteren van de microcirculatie kunnen betere prestaties worden behaald. De microcirculatie is een natuurlijk proces dat door een reeks factoren op positieve wijze beïnvloed kan worden. Voorbeelden hiervoor zijn een gezonde en evenwichtige voeding, voldoende en ongestoorde slaap en veel beweging. Deze factoren staan echter maar al te vaak onder druk door onze prestatiemaatschappij met haar voortdurende prestatiedruk, langere werktijden, steeds meer stress op het werk en thuis, luchtvervuiling, milieuverontreiniging en lawaai. De microcirculatie is helemaal in gevaar wanneer vervolgens ook nog nicotine, alcohol of drugs in het spel zijn.

Typische symptomen van een verstoorde microcirculatie zijn een hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en suikerziekte. Resultaat: Een beperkte of verstoorde microcirculatie kan cellen sneller laten verouderen of leiden tot een zwakker immuunsysteem, een hogere vatbaarheid voor infecties, een slechter afweermechanisme tegen vrije radicalen en een beperking van de geestelijke capaciteit. In het kort kunnen we stellen dat een beperkte microcirculatie de oorzaak kan zijn van verschillende ziektes en aandoeningen.

Een verstoorde bloedsomloop in de microvaten kan gepaard gaan met uiteenlopende klachten. Wanneer er onvoldoende bloed door de hersens stroomt, kan dit gepaard gaan met geheugen- en concentratieproblemen. Ook duizelingen of oorsuizen kunnen het gevolg zijn van een verstoorde microcirculatie. Een verstoorde bloedsomloop heeft uiteindelijk gevolgen voor het hele lichaam en beïnvloedt zo in hoge mate onze gezondheid en prestatievermogen.

Niet alleen oudere mensen moeten op hun hoede zijn, ook jongere mensen uit risicogroepen kunnen last hebben van een verstoorde bloedsomloop. Dit kan al snel leiden tot ernstige problemen, aangezien aan jongere mensen in een veeleisende werksituatie hogere eisen worden gesteld op geestelijk en mentaal vlak. Het vermogen om problemen op te lossen, uit je woorden te komen en conclusies te trekken zijn naast een goed concentratie- en aandachtsvermogen belangrijk tijdens alle aspecten van het leven.

Betere sportieve resultaten door een verbeterde microcirculatie

De microcirculatie heeft een vitale distributiefunctie. Hier worden weefsel en organen voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen weer afgevoerd. Een ander belangrijk effect van een goed functionerende microcirculatie is de stimulering van het immuunsysteem.

Welke invloed heeft echter een goed functionerende microcirculatie op de verbetering van sportieve prestaties? Deze vraag kan snel beantwoord worden:

 • Een goede doorbloeding zorgt voor de productie van voldoende biologische energie.
 • Daarnaast zorgt een goede doorbloeding voor voldoende aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het spierweefsel.
 • Tot slot zorgt een goed functionerende microcirculatie ervoor dat het lichaam na een training of andere lichamelijke inspanning sneller herstelt.

Een goed functionerende microcirculatie is uiteraard niet alleen belangrijk voor topsporters en duursporters, maar zeker ook voor amateursporters en hobbyisten. Kortom, voor iedereen die zijn sportprestatie wil verbeteren. Zelfs goed getrainde sporters beschikken niet altijd over een optimale microcirculatie.

Een foute voeding, stress (bijvoorbeeld als gevolg van een wedstrijd), psychische problemen, ziektes of een vatbaarheid voor een bepaalde aandoening kunnen zorgen voor een verstoorde bloedsomloop en stofwisseling. Deze factoren gelden ook voor amateursporters en hobbyisten. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre je geneesmiddelen kunt slikken (wanneer deze niet door een arts worden voorgeschreven), zonder dat hierbij dopinggevaar op de loer ligt. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een manier om de lichaamscellen zonder geneesmiddelen weer fit te krijgen en zo op zoek te gaan naar betere sportieve prestaties. Ook hier ligt het antwoord bij de BEMER.

Zorg dat u op de hoogte bent

  Heeft u vragen over ons bedrijf, onze producten of over onze dienstverlening? Wat u ook wilt weten: vraag het ons gerust. Hartelijk dank voor uw interesse. We staan voor u klaar.

  Uw contactgegevens


  Team Manager Nederland
  Angelique de Bruijn
  info@best-aging.nl