rugpijn

Rugpijn en het nut van BEMER therapie

De fysische vasculaire therapie BEMER is door middel van een wetenschappelijk aangetoond proces in staat om de precapillaire arteriolen en postcapillaire venulen met behulp van pulserende signalen te stimuleren. Deze signalen zorgen ervoor dat de arteriolen en venulen beter en sneller bewegen en de vasomotie weer op gang komt.

Door een betere microcirculatie in de haarvaten kunnen voorgeschreven medicijnen tegen rugpijn de plek weer bereiken waar ze geacht worden hun werk te doen. Maar dat is niet het enige voordeel. Een betere bloedsomloop in de haarvaten zorgt er daarnaast voor, dat de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen beter verloopt en dat afvalstoffen vervolgens op de juiste wijze afgevoerd worden.

De signalen voor de stimulering van de precapillaire arteriolen en de postcapillaire venulen worden door middel van elektromagnetische velden op het lichaam overgedragen.

Zorg dat u op de hoogte bent

  Heeft u vragen over ons bedrijf, onze producten of over onze dienstverlening? Wat u ook wilt weten: vraag het ons gerust. Hartelijk dank voor uw interesse. We staan voor u klaar.

  Uw contactgegevens

  Over rugpijn

  Rugpijn behoort in Duitsland al tijden tot de meest voorkomende klachten. Sommige mensen hebben slechts kortstondig last van rugpijn, maar er zijn ook patiënten die te maken hebben met chronische rugklachten. Hoewel er tal van oorzaken zijn, is er vaak sprake van eenzijdige belasting, een foute lichaamshouding en te weinig beweging. Er kan met name door te weinig beweging een serieus probleem ontstaan, aangezien de spieren in dat geval afgebroken worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de rug, maar ook voor de bloedsomloop. Een verstoorde doorbloeding (van bijvoorbeeld de spieren) kan op haar beurt weer de oorzaak zijn voor rugklachten.

  Een goed functionerende bloedsomloop in het lichaam is belangrijk omdat het bloed de lichaamscellen voorziet van belangrijke stoffen en aan de andere kant de afvalstoffen van het stofwisselingsproces weer afvoert. Via de grote slagaders verloopt de doorbloeding van het lichaam meestal nog prima vanwege de druk die door het hart geproduceerd wordt. De slagaders vertakken zich echter steeds meer, worden fijner en dunner. De druk valt steeds meer weg. Om het bloed naar de cellen te transporteren dienen de spieren de vaten samen te trekken zodat het bloed verder kan stromen. Pas dan kan het bloed de cellen bereiken, voorzien van voedingsstoffen en ze verlossen van afvalstoffen. Dit is met name van belang bij voorgeschreven medicijnen voor rugpijn. Deze hebben namelijk uitsluitend effect wanneer de werkzame stoffen de cellen ook daadwerkelijk bereiken. Om dit hele proces zonder problemen te laten verlopen moeten de bloedvaten die door een laagje spierweefsel omgeven zijn, zich vaak genoeg samentrekken. Deze bewegingen worden in het jargon vasomotie genoemd en nemen af naarmate we ouder worden en de spieren zwakker worden. Wanneer de cellen onvoldoende voorzien kunnen worden van zuurstof en voedingsstoffen, kunnen ook de werkzame stoffen in medicijnen de juiste plek niet meer bereiken.

  In dat geval kan de fysische vasculaire therapie BEMER worden toegepast. Deze therapie maakt gebruik van stimulerende signalen die via elektromagnetische velden het lichaam bereiken. Ze stimuleren de vasomotie zodat de pompende beweging van de kleinste bloedvaten weer op gang komt en de afzonderlijke cellen beter voorzien kunnen worden van voedingsstoffen. Aan ene kant stijgt hierdoor de algemene gezondheid omdat afvalstoffen weer afgevoerd kunnen worden en zowel zuurstof als andere voedingsstoffen de cellen kunnen bereiken. Aan de andere kant zijn ook geneesmiddelen effectiever doordat de werkzame stoffen op de juiste plek terechtkomen.

  Rugpijn behoort in Duitsland tot de meest voorkomende klachten. Een op de vijf vrouwen en een op de zeven mannen heeft last van chronische rugpijn die langer dan twaalf weken aanhoudt. De oorzaken daarvan zijn uiteenlopend van aard, net als het aantal soorten rugklachten.

  Rugklachten kunnen geclassificeerd worden aan de hand van de periode die de pijn aanhoudt of het type pijn. Acute rugpijn verdwijnt weer na enkele dagen tot een paar weken, subacute pijn houdt langer dan zes weken aan en chronische pijn duurt langer dan twaalf weken. Een van de soorten pijn is radiculaire pijn die ontstaat door een geprikkelde zenuw op de plaats waar deze het ruggenmerg verlaat. Oorzaak voor de pijn is vaak een beknelling van de zenuw, bijvoorbeeld na een hernia. Daarnaast bestaat er ook pseudoradiculaire pijn. Deze lijkt sterk op radiculaire pijn, ware het niet dat de rugpijn niet optreedt in het gebied rond de zenuw. Andere vormen van rugklachten zijn spit (treedt zeer plotseling op) en lage rugpijn die uitstraalt tot in de benen en daarom eerder ervaren wordt als pijn in de benen.

  Er zijn talloze oorzaken voor rugklachten. Ze kunnen organisch of psychisch van aard zijn, veroorzaakt worden door een foute houding of belasting van het lichaam en op hun beurt leiden tot gespannen of stijve spieren in de rug. Gespannen en stijve spieren veroorzaken weer andere rugklachten en behoren tot de belangrijkste oorzaak van rugpijn. Andere oorzaken van rugklachten zijn overgewicht, gebrek aan beweging, zwakke rug- en/of buikspieren, versleten gewrichten of slijtage aan de wervelkolom, hernia’s en beklemde zenuwen, tocht, botverlies of een verstoorde bloedsomloop in het ruggenmerg, om er maar een paar te noemen. Bovendien kunnen andere ziekten of aandoeningen zoals een ontstoken alvleesklier of nierstenen rugklachten versterken. Ook een slechte lichaamshouding is vaak verantwoordelijk voor rugklachten. Ze ontstaan door een foute of eenzijdige belasting met pijn tot gevolg. Door de lichaamshouding aan te passen kan de pijn onderdrukt worden. Dit heeft echter een structurele foute lichaamshouding tot gevolg. Bepaalde spieren zijn belast, wat op de lange termijn kan leiden tot rugpijn.

  Bijna twee derde van de rugklachten treedt onder in de rug op. Ze manifesteren zich echter ook het midden en in het bovenste gedeelte van de rug en rond de halswervels. Rugpijn gaat vaak gepaard met spierpijn of straalt uit naar het been. Rugklachten kunnen ook leiden tot een beperkte mobiliteit. Gespannen spieren, stijve gewrichten na het ontwaken en algehele vermoeidheid kunnen een voorbode zijn voor rugpijn, ook al is dit niet algemeen bekend. Rugpijn kan bovendien gepaard gaan met meerdere bijverschijnselen. Hierbij kan gedacht worden aan algehele zwakte, gevoelloosheid in armen of benen en zelfs verlammingsverschijnselen.

  Voldoende beweging helpt om rugklachten te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor een betere stofwisseling in de tussenwervelschijven en zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven en gestimuleerd worden. Sporten die het uithoudingsvermogen stimuleren en tegelijkertijd de rug ontlasten hebben daarbij de voorkeur, bijvoorbeeld zwemmen, wandelen of fietsen. Daarnaast dienen veelvoorkomende bewegingen in het dagelijks leven op de juiste manier uitgevoerd te worden. Bukken met een rechte rug zorgt ervoor, dat de belasting door de benen opgevangen wordt. Hetzelfde geldt voor het optillen van zware voorwerpen. Plaats hiervoor de benen enigszins uit elkaar en til het voorwerp dicht bij het lichaam op. Alle andere tilbewegingen belasten met name de tussenwervelschijven in het onderste gedeelte van de wervelkolom en kunnen langdurige rugklachten veroorzaken. Vermijd daarnaast eenzijdige bewegingen. Verdeel boodschappen bijvoorbeeld over twee tassen. Het is dan makkelijker om een juiste lichaamshouding te bereiken. Mensen die hun werk met name zittend uitvoeren belasten hun lichaam vaak ook op een eenzijdige manier, vaak met rugklachten als resultaat. Een juiste zithouding kan uitkomst bieden, net als afwisselend staan, zitten en lopen. Een bureau waaraan je zowel kunt zitten als staan is hiervoor zeer geschikt. Probeer bovendien overgewicht te vermijden, want ook dit kan leiden tot rugklachten. Overgewicht vormt een zware belasting voor de rug en kan rugklachten veroorzaken. Daarnaast is er bij ernstig overgewicht vaak ook sprake van een beperkte doorbloeding van het weefsel, waardoor werkzame stoffen in medicijnen moeite hebben de gewenste plek te bereiken en lichaamseigen aan- en afvoermechanismen beperkt worden.

  Rugklachten worden traditioneel gezien behandeld met bijvoorbeeld medicijnen, warmtetherapie, sport en beweging, massages en accupunctuur, houdings- en ontspanningstherapie en in het ergste geval zelfs een operatie. Maar geneesmiddelen zijn niet altijd effectief — om de eenvoudige reden dat ze de beoogde plek in het lichaam niet kunnen bereiken. Problemen bij de doorbloeding van het lichaam zijn hiervoor vaak de oorzaak.

  Het menselijk lichaam bestaat uit zo’n 80 tot 100 biljoen cellen die allemaal voorzien willen worden van zuurstof en voedingsstoffen. Hiervoor is het bloed verantwoordelijk dat ononderbroken door het lichaam stroomt. De bloedsomloop bestaat uit de macro- en microcirculatie en de vasomotie. De macrocirculatie vindt met name plaats in het hart en de grote bloedvaten. Het bloed wordt eerst door de grote slagaders gepompt. Deze raken steeds verder vertakt en worden kleiner en dunner. Op een gegeven moment zijn de vertakkingen zelfs dunner dan een menselijke haar en monden ze uit in de capillaire vaten of haarvaten. De bloedsomloop in de capillaire bloedvaten wordt ook wel microcirculatie genoemd. Daar vindt de eigenlijke stofwisseling plaats. Dit houdt in dat de cellen voorzien worden van voedingsstoffen en afvalstoffen afgeven aan het bloed. Op basis van deze uitwisseling wordt de microcirculatie ook wel gezien als het belangrijkste distributiesysteem van het menselijk lichaam. Wanneer het bloed de microcirculatie bereikt heeft, wordt de druk waarmee het bloed door het lichaam gepompt wordt, lager. Het bloed kan daar uitsluitend verder stromen wanneer de spiercellen van de bloedvaten zich samentrekken. Deze zijn in staat om de vaten rond de haarvaten op ritmische wijze te vernauwen zodat het bloed verder kan stromen. Dit samentrekken of aanspannen en weer ontspannen van de spierlaag wordt in de geneeskunde ook wel vasomotie genoemd, de beweging van de vaten. De vasomotie dient voldoende frequent plaats te vinden om voldoende bloed op de juiste plek te krijgen. Bij gezonde jonge mensen zijn drie tot vijf spiercontracties per minuut heel normaal. Naarmate de leeftijd vordert, wordt het ritme van de vaatbewegingen langzamer. Wanneer de frequentie te laag wordt, bereiken te weinig belangrijke voedingsstoffen de verschillende lichaamscellen. Ook de afvalstoffen van de stofwisseling kunnen dan niet meer afgevoerd worden. In dat geval zijn ook tabletten niet bijzonder effectief bij de bestrijding van rugpijn. De fysische vasculaire therapie BEMER is hier aan te raden.